Veenstra Daktuinen en vegetatiedaken b.v.

 

es.

Zonnepanelen en een groen dak geven +++

Je krijgt ca 5-6 % meer opbrengst!

Met bestaande zonnepanelen lukt dat goed. Waar panelen liggen groeien geen planten.

Om optimaal je voordelen te benutten hebben we samen met een energieleverancier van zonnepanelen en systeem ontwikkelt waarbij de panelen in een frame boven het vegetatiedak staan. Het groene dak is dan de ballast voor de panelen.

Bestaande zonnepanelen of panelen op een vegetatiedak.

In Nederland worden zonnepanelen meestal onder een hoek in een bak of frame op platte daken gelegd. Liggen er al panelen op dan tillen we de panelen op of verwijderen we de panelen tijdelijk en leggen het daktuinsysteem er onder door om wel alle grote voordelen van een vegetatiedak te behouden

Panelen in een frame of bak boven op een vegetatiedak leggen kan ook. De sedum sterft dan wel af. Je vergroot ook het gewicht op je dak ( panelen+ vegetatiedak)

Ons systeem:

Een andere mogelijkheid is je zonnepanelen en je vegetatiedak te integreren. De panelen worden in frames geplaatst die ca. 15-50 cm boven het vegetatiedak staan - afhankelijk zonrichting- De frames worden vastgemaakt aan het daktuinsysteem. Het daktuinsubstraat ( grond) zorgt dan voor voldoende ballast ( vanaf ca. 60 kg/m). Tegels of andere ballast is niet meer nodig; het totale gewicht neemt niet toe- behalve gewicht van de panelen zelf.

We hebben dit systeem ontwikkelt samen met een zonnepanelen leverancier en werken er nu ca. 5 jaar mee.

 

Het duurt ruim een jaar langer voordat de sedummat onder de panelen volgroeid is.